Efectele privitului la televizor asupra mintii copilului

Studiile au relevat faptul ca romanii consuma in medie 3,3 ore de continut tv in fiecare zi. Aproximativ 80% dintre romani se uita zilnic la tv si aproximativ 7% dintre respondenti au declarat ca privesc la tv peste 8 ore zilnic. Asadar televizorul este un important mod de petrecere a timpului liber, in tara noastra. Dar cunoastem efectele privitului la televizor, mai ales asupra mintii copiilor? Iata cateva date in acest sens:

   – In timpul privitului la televizor, activitatea emisferei stangi a creierului este redusa. Emisfera stanga este centru analizei, organizarii si judecatii datelor primite. Prin urmare, emisfera dreapta preia activitatile cognitive; aceasta preia datele intr-un mod necritic, ea nu descompune si nu decodeaza informatia, determinand mai degraba raspunsurile emotionale decat pe cele rationale.

   – Tinerii care sunt „uitati” in fata televizorului, au sanse reale sa fie deficienti in ce priveste gandirea logica si analitica, in vorbire, in construirea frazei in scris si citit. Cel putin la fel de grave sunt efectele asupra cortexului prefrontal, centrul executiv al creirului, sediul tuturor proceselor mentale superioare, al atentiei, motivatiei, al controlului comportamentelor si emotiilor; jocurile pe calculator si privitul indelung la televizor afecteaza capacitatea de concentrare a atentiei, slabesc motivatia si favorizeaza comportamentele instinctive. Aceste lucruri sunt fascinante, iar copiii nu au inca discernamantul necesar si de aceea sarcina de a-i proteja pe cat posibil de aceste pericole revine parintilor/ apartinatorilor. Ar fi de preferat ca micutii sa fie stimulati sa se joace in afara lumii virtuale, in natura, adultii sa isi gaseasca timp sa ii stimuleze atat fizic cat si intelectual sau de ce nu, sa le ofere un animal de companie. Jocul este foarte important in viata copilului, determinandu-l sa isi foloseasca imaginatia si sa interactioneze cu alti copii, sa isi foloseasca si dezvolte cele 5 simturi, dezvolta empatia, abilitatea rezolvarii de probleme etc.