Ce este autismul?

Nu voi incepe prin a spune ce este autismul si prin a spune ce NU este autismul. Autismul nu este o boala care sa aiba un leac, deci… nu este vindecabil, nu este un virus, deci nu se transmite. Autismul este o tulburare pervaziva de dezvoltare , adica afecteaza diverse arii de dezvoltare, dintre care cele mai importante sunt interactiunea sociala, comunicarea cu ceilalti, comportamentul si imaginatia. In cuvinte mai putine, autismul este un alt fel de a fi.
Autismul poate fi ameliorat pana la limita la care el poate trece neobservat de catre neavizati dar un copil cu autism devinde un adult cu autism.

De aceea, pe langa stimularea cognitiva si recuperarea intarzierii mintale, in terapie accentul este pus si pe activitatile de autoservire – de exemplu sa se imbrace si sa se dezbrace singur, sa manance singur, sa ceara la toaleta/ sa mearga la toaleta etc- ,care sa ajute copilul sa devina o persoana cat mai independenta si care sa se poata descurca cat mai bine in societate.

Mituri despre autism

1) Persoanele cu autism nu au emotii. Dificultatea principala a persoanelor cu autism este aceea de a-si comunica emotiile, trairile si nu aceea de a le simti. Deseori se fac confuzii intre lipsa sociabilitatii si afectivitate. Este ca si cum s-ar afla intr-o camera de unde nu poate fi auzit.

2) Persoanele cu autism au intotdeauna retard mental. Exista si autism inalt functional si sindrom Asperger (intre timp, a fost introdus in spectrul autist), in care coeficientul de inteligenta este la fel ca al celorlalti oameni sau mult peste medie . Cercetatori de la universitatea Cambridge iau in calcul ca savanti precum Albert Eishtein (creditat cu descoperirea teoriei relativitatii), Isaac Newton (Legea atractiei universale), Michelangelo Buonarroti (pictor, sculptor, arhitect) sa fi avut sindromul Asperger. Deasemenea Wolfgang Amadeus Mozart a fost pus in legatura cu sindromul Asperger.

3) Toate persoanele cu autism sunt ca personajul din filmul Rain Man. Autismul este o tulburare de spectru, ceea ce face sa fie probabil cea mai complexa si controversata tulburare. Nicio persoana cu autism nu este la fel ca alta persoana cu autism. Unele mai sensibile sau mai putin sensibile la sunete, durere, culori, unele persoane merg intr-un fel anume(pe varfuri sau pe toata talpa) sau vorbesc intr-un fel anume(mai tare sau mai incet sau ca si cum ar canta) etc.

4) Persoanele cu autism nu doresc compania celorlalti. Persoanele cu autism doresc compania celorlalti, dar in dozajul si in felul impus de ei.

5) Copilul cu autism nu vorbeste pentru ca este incapatanat. De fapt copilul cu autism nu intelege rolul limbajului si prin urmare ei nu vad de ce l-ar folosi. In urma terapiei, unii copii isi vor insusi limbajul expresiv; unii vor vorbi in propozitii dezvoltate, altii in propozitii simple sau, acolo unde achizitia limbajului expresiv nu este posibila, vor fi utilizate sisteme alternative de comunicare. Acestea din urma pot fi utilizate inca de la inceputul terapiei, ceea ce va ajuta la scaderea frustrarii copilului atunci cand nu reuseste sa se faca inteles prin limbajul vorbit.

6) Copiii cu autism sunt incapabili sa invete. Acesti copii pot invata multe lucruri mai ales dupa ce este identificata modalitatea de predare adecvata fiecarui copil. Ei nu invata lucrurile „din zbor”, asa cum o fac copiii cu dezvoltare tipica; de aceea este nevoie ca fiecare obiectiv mai mare sa fie despartit in pasi mici pe care copilul sa ii poata exersa.

7) In fiecare autist se ascunde un geniu. Este adevarat ca unele persoane diagnosticate cu o tulburare din spectru au un IQ mult peste medie, insa este la fel de adevarat ca unele persoane au intarziere mintala care poate fi recuperata iar altele au retard, care permite achizitii numai pana la un anumit nivel, dupa care invatarea devine foarte de greoaie. Ei pot retine un numar impresionant de informatii dintre care multe raman la nivel de etichetare ( de exemplu copilul va sti sa spuna ca se bea apa din sticla dar daca va primi o sticla cu apa nu va sti ce sa faca cu ea). De aceea este de dorit ca terapia sa se faca in concret cat de mult este posibil.
8) Autismul poate fi vindecat. Autismul nu este o boala care sa poata fi vindecata. El poate fi tratat, simptomele pot fi ameliorate pana la limita la care sa treaca neobservat de catre ceilalti, insa autismul este o conditie care va insoti persoana pe toata durata vietii.